Bij Anna kan gaan bouwen! (BN-De Stem)

KLEIN-ZUNDERT De stichting Bij Anna kan beginnen met de bouw van een thee- en koffiehuis in de voormalige assortimentstuin in Klein-Zundert. Deze week gaf de gemeente Zundert daar een vergunning voor af.

In de assortimentstuin, die ooit werd aangelegd als een soort levende etalage voor boomsoorten die in Zundert worden gekweekt, maar waar al lang niets gebeurde, houdt de stichting sinds een paar jaar kleinschalige activiteiten. Idee is dat de tuin een brede ontmoetingsplaats wordt voor alle inwoners van de gemeente Zundert.

Pipowagen

De laatste paar jaar stond er een pipowagen waar koffie en thee te koop was. De stichting wilde die eigenlijk al vorig jaar vervangen door Koffie Thuis (spreek uit koffie-thee-huis) . Aanvankelijk was de bedoeling om dat op ongeveer dezelfde plek te bouwen als waar nu de pipowagen staat. Maar dat stuitte op bezwaren van bewoners uit nabijgelegen straten als Steenovenakker en Burgemeester Kievitslaan. Zij vreesden voor (geluids)overlast.

Inmiddels is in samenspraak een nieuwe locatie gekozen, zegt secretaris Bas Magilse van Bij Anna. ,,Het Koffie Thuis komt op een meer rustige plek achter in de tuin te liggen.” Het officiĆ«le adres is Pastoor van Vessemstraat. ,,Maar daar is het nog wel een behoorlijk stuk van af. Koffie Thuis staat echt ver in de tuin”, aldus Magilse. De tuin, zo benadrukt hij nog eens, is groot: ,,Ongeveer 3,5 hectare.”

Infrastructuur

Het huis meet straks zo’n acht bij twaalf meter. ,,Dat is inclusief zaken als keuken, horeca en een ruimte voor kleine activiteiten.” Het krijgt een terras. Wanneer het wordt gebouwd is nog niet helemaal te zeggen. ,,Eerst moeten nog zaken worden geregeld als het doortrekken van paden, riolering en elektriciteit en dergelijke. Daarvoor zijn we afhankelijk van anderen, zoals de gemeente. Als dat klaar is, kunnen wij aan de slag.”

Het Koffie Thuis zelf kan er binnen mum van tijd staan, aldus Magilse. Het bestaat zoveel mogelijk uit hergebruikt materiaal en wordt waar mogelijk door vrijwilligers in elkaar gezet. ,,Dat past bij onze doelstelling dat we mensen samen willen brengen.”